Polenul

Superalimentul acestei săptămâni este polenul crud. Acesta este un compus ce se formează din staminele florilor pe care albinele îl preiau, reprezentând sursa lor de hrană.

Polenul este un superaliment cunoscut încă din antichitate pentru multiplele sale beneficii, iar recent, proprietățile sale au fost documentate și prin studii clinice.

Polenul este un aliment complet, conținând toate mineralele necesare corpului, dar și vitamine, enzime, proenzime și aminoacizi.

Există două tipuri de polenuri: anemofile, cele purtate de vânt, și entomofile, cele purtate de insecte. Albinele nu recoltează polenuri purtate de vânt, deoarece acestea conțin anumite substanțe toxice, fiind responsabile și de alergiile pe care unii oameni le au la polen.

În schimb, polenul cules de albine este foarte nutritiv. Pentru albine, polenul crud reprezintă sursa lor de hrană, iar de calitatea polenului recoltat depind energia şi puterea de apărare a familiei de albine.

Polenul crud aduce organismului toți micronutrienții necesari, care de cele mai multe ori lipsesc din alimentația noastră de zi cu zi. Pe lângă restul beneficiilor, el reprezintă o sursă de proteină necesară pentru alimentația vegetarienilor.

Un aspect foarte interesant este că polenul are în compozitite și vitamaina B9 care este necesară în stimularea fertilității.

Doza zilnică recomandată pentru adulți este de o lingură pe zi (15 g), dimineața înainte de masă!

Polenul crud poate fi folosit în multiple combinații, precum: în salate de fructe, în smoothie-uri sau în terciul de ovăz împreună cu iaurt.

Beneficiile polenului:

  • oferă energie
  • susține sistemul imunitar
  • susține aparatul digestiv și flora intestinală
  • este adjuvant în tratamentul alergiilor
  • susține țesutul muscular
  • îmbunătățește aspectul pielii și părului

Rezistă până la 5 zile în afara congelatorului, în ambalajul original, și până la 10 zile în frigider, după desigilare, fără să își piardă din proprietăți.

Deși se păstrează la congelator, polenul crud nu îngheață, datorită conținutului său scăzut de apă (aproximativ 8-10%). Acest lucru permite consumul acestuia imediat după ce a fost scos din congelator.

Sigur că, la noi pe site găsești o varietate foarte mare de polen. Cu un simplu click aici te poți bucura de oricare.