Bouquet Pleasagna

Bouquet Pleasagna

Lasagna este un preparat italian foarte îndrăgit, așa că am conceput o rețetă de care se pot bucura și cei care urmează o alimentație vegană.

Pentru aceasta lasagna vom avea nevoie de:

  • 9 foi lasagna fără ou (în funcție de mărimea vasului)
  • 300 ml lapte vegan neîndulcit
  • 30 gr unt vegan
  • ricotta vegană 2 cutii
  • mirodenii (busuioc, oregano, fulgi de chilli)
  • 30 gr făină
  • sare și piper
  • 300 gr sos roșii
  • 1,5 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 dovlecel
  • conservă mazăre 150 gr
  • 3 caței usturoi
  • 1 ardei
  • 250 gr ciuperci
  • 50 gr mozzarella vegană

Se preîncălzește cuptorul la 180o Celsius. Se pregătește un vas de yena dreptunghiular sau pătrat cu pereți înalți.

Pentru sosul de roșii: Se taie legumele mărunt și se călesc în tigaie pentru 10-15 minute. Apoi se adaugă sucul de rosii si se fierb pentru încă 10 minute. La final se adaugă sare, piper și mirodenii.

Pentru sosul Bechamel vegan:

Se încălzește untul vegan, se adaugă faina și se omogenizează. Apoi se adaugă treptat laptele si se amestecă până ce capătă o consistență cremoasă. Se stinge focul și se adaugă treptat ricotta vegană și se omogenizează. La final se adaugă sare si piper.

Asamblarea lasagnei:

Vom asambla lasagna în 3 straturi

În tava de yena se pun 3 linguri de sos roșu sau atât cât este nevoie pentru a acoperi fundul tăvii. Urmează stratul de foi de lasagna, pe care le vom așeza astfel încât toată suprafața tăvii sa fie acoperită. Putem să suprapunem foile la margini pentru a nu se mișca pe parcursul asamblării. Urmează stratul de sos Bechamel cu ricotta, din care vom pune aproximativ o treime si îl vom întinde pe toata suprafața foilor. Urmează stratul de sos roșu, din care vom pune o treime. Repetam apoi în aceeași ordine, începând cu un strat de foi, apoi un strat de sos alb și apoi un strat de sos roșu pana terminăm ingredientele.

Deasupra presarăm mozzarella vegană rasă.

Punem la cuptor pentru 45 min.

Lasagna se servește ideal după cel puțin 30 de minute de când a fost scoasă de la cuptor. Astfel permitem straturilor să se stabilizeze și să nu se dezorganizeze când o vom tăia.

Poftă bună!

Rețetă realizată cu drag si poftă de dr. Giselle Nuțu, medic gastroenterolog și nutriționist.